Jornada de Reforestació a Clarà (Torredembarra)

2016-11-20 19:19

Aquest diumenge dia 20 de novembre hem fet una actuació forestal al carrer Lívica de Clarà (Torredembarra). S'ha tractat d'una reposició de fallades i una reforestació organitzada pel Grup de Reforestació Les Alzines (GLA) en el lloc que ja el març passat els instituts de la localitat van fer la primera plantada en el dia de l'arbre i l'educació ambiental. S'han plantat un total de 10 alzines, 4 castanyers, 1 roure i 12 plantes de romaní.

En aquest espai, i per diverses raons, havien mort una desena d'alzines de la quarentena de plantades en aquella jornada. Per això la nostra associació va agafar l'encàrrec des del departament de sostenibilitat de l'ajuntament de Torredembarra de retornar la vida al lloc amb la reposició de les plantes mortes. A més d'això, GLA s'ha proposat plantar-hi més biodiversitat que l'originalment introduïda per enriquir el bosquet creat, per a enfortir les diverses espècies amb una varietat genetica més gran i també amb la idea de crear un Arborètum (museu forestal) amb espècies de la mediterrània tant de la costa com de l'interior, i per aquesta raó s'han plantat els quatre castanyers i el roure portats de les muntanyes de Prades. Tot s'ha de dir que el sòl ni la climatologia de Clarà, o de la costa en general, no és l'idoni per a aquestes espècies però com que hem intentat fer una esmena silícia en el cas dels castanyers per a que es puguin adaptar millor i també comptem amb el manteniment regular de la brigada municipal de Torredembarra, els elements hídrics no haurien de ser un impediment per al seu creixement, i encara més quan s'han plantat a la vora del barranc ple de canyissar que mostra una humitat freqüent i suficient per a aquestes espècies.

Tots els plançons s'han protegit amb protectors forestals casolans, fets amb ampolles d'aigua, per demostrar el reciclatge dels envasos plàstics i la seva utilització en un altre àmbit amb plenes garanties ja que fan la mateixa alçada, amplada i forma que els utilitzats en reforestacions professionals, a banda d'actuar igualment com a protecció davant els rosegadors o altres petits animals de bosc (tot i que en aquest cas, tots els models petits es mostren inefectius contra els gossos que es passegen per la contrada si els seus propietaris no ho eviten, i sembla que no ho fan).

Anteriorment a la protecció, però, i un cop fet el forat amb el nostre mototaladre forestal a una velocitat molt més gran que les eines tradicionals manuals (pic, aixada) i evitant un major esforç, s'ha barrejat amb la terra uns grapats de boles d'argila expandida. Se n'ha ficat a la part del fons per a que recullin la humitat i la hi donin a les arrels de la planta, i també s'ha ficat un altre grapat a la vora del coll de la planta per a que recullin l'aigua de la pluja i del reg. Aquestes boles d'argila xuclen l'aigua i la retenen més temps per a humitejar la terra del seu voltant i així la planta té unes reserves hídriques que van deixant poc a poc aquesta aigua i pot subsistir millor en èpoques de baixa humitat o pluviositat. Esperem que això ajudi a que els plançons d'alzina, de castanyer i el roure puguin subsistir i facin amb el temps un bosquet periurbà de qüalitat per a que en un futur els ciutadans de Torredembarra hi puguin passejar, gaudir i fins i tot dinar o jeure a la seva vora o sota la seva imponent ombra, qualsevol migdia d'estiu o primavera.