Taller de Nendo Dango

2019-11-24 10:13

Avui hem fet unes boles d'argila per reforestar que en japonès s'anomenen "Nendo Dango". Aquesta tècnica la va popularitzar en Matsanobu Fukuoka a la seva regió del Japó on va plantar miles de plantes i arbres fins crear un paradís verd on abans no hi havia gairebé res. És el sistema natural de l'agricultura que seguia Fukuoka on les plantes s'ajuden les unes a les altres en progressió fins arribar als grans vegetals que són els arbres.

Nosaltres, seguint aquesta tècnica vam emprar cereals d'hivern i altres llavors junt amb humus tot embolcallant la gla d'alzina carrasca provinent de les muntanyes interiors de Castelló. La capa exterior era l'argila agafada de les muntanyes de La Pobla de Montornès per a que no només la terra fèrtil sino les micorrizes naturals poguessin ajudar a les llavors a créixer més fortes.

Un altre dia anirem a tirar aquestes boles pels terrenys cremats de La Pobla de Montornès i esperarem que la pluja desfaci la bola d'argila, regui les llavors i les faci créixer per a que crein el microclima adient on la llavor d'alzina es pugui desenvolupar suficientment com per arrelar i fer-se gran. 

De moment, la feina feta va ser molt gratificant. Ens ho vam passar molt bé fent boles d'argila. Unes sortien més grans, unes altres més petites i rodones, i així feiem competició entre nosaltres per passar una bona estona!