Qui som el Grup de reforestació les alzines?

 

El Grup de Reforestació Les Alzines va néixer al cap d'un professor mentre feia classe de Ciències Socials als seus alumnes de 3r. d'ESO. Els explicava els problemes que el Canvi Climàtic està duent a tot el món per culpa de les nostres desmesurades emissions de CO2, i altres Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH), i llavors va rescatar una vella idea que feia anys el portava de corcoll, reforestar els nostres boscos cremats o aforestar els espais susceptibles de rebre massa boscosa. Aquesta idea, va començar a rutllar com una gran solució per evitar els efectes de l'escalfament global i va començar a engrescar a uns quants alumnes per a que canviessin el món, encara que fos amb petits actes, els quals tots junts podrien arribar a realitzar grans fets.

Aquell novembre es van recollir de diferents boscos de Tarragona i Lleida les primeres glans, es van repartir els primers semillers, la terra suficient i les corresponents glans per a que cada alumne les plantés a casa, les cuidés i fes néixer les primers alzines. Així va néixer el Grup de Reforestació Les Alzines...i cada dia anirà creixent junt amb les alzines o altres arbres autòctons de les nostres contrades.

No cal dir que és una associació mediambiental molt jove, però té grans il·lusions en arribar prou lluny per a que es notin els seus efectes en el clima, ja que els seus objectius són lluitar contra el Canvi Climàtic, rehidratar la terra i l'ambient, evitar la deforestació, la sequera i l'erosió, alhora que es volen evitar els efectes dels incendis amb la plantació d'espècies més acostumades a apaivagar-los i a rebrotar un cop queda la terra negra.

I com aconseguirem tot això? Primer, amb la teva ajuda, i segon, reforestant els erms, les terres cremades o deforestades i aconsseguint que l'atmosfera sigui més pura, menys contaminada, més humida i generi més riquesa mediambiental per a l'home que viu en la terra i de la terra, o sigui, tots.

Història del projecte

 

Un 7 de novembre de 2014 vaig adreçar una carta als pares dels alumnes que volguessin involucrar-se en una aventura mediambiental. El nom d'aquesta aventura es digué: "Projecte de repoblació d'un bosc mediterrani". I una dotzena d'alumnes van respondre apuntant-se al projecte rebent els semillers, la terra i les glans per fer créixer a casa seva unes alzines que un any després hauríem de plantar al terme de Torredembarra i així iniciar el primer viver forestal de l'associació per a reforestar no només el mateix terme municipal sino tots els que fossin possibles en un futur.


Aquell mateix mes de novembre es van collir glans de diversos bosquets d'alzines de les comarques tarragonines i lleidatanes; es va repartir gran part entre els alumnes i d'altres es van quedar a la seu social de l'associació (al celobert del president) per a germinar i fer-se créixer amb molta cura.

Pocs dies després, ja sortien les arrels i es plantaven, i no gaires dies més enllà ja sortien els primers talls i petites fulles, mostrant el vigor que tindrien en un futur.

Després d'alguns mesos de créixer als semillers, arribant a uns 10 cm. o més, es van trasplantar a uns alveols forestals més alts per a que les arrels no s'enrotllessin i poguessin créixer més en alçada i profunditat...fins a l'actualitat (juliol 2015), que passant per algunes pèrdues per sequera, fongs o altres problemes típics del viverisme i, encara, de la inexperiència, tindrem la primera plantació, el més segur, cap al mes d'octubre-novembe amb un nombre al voltant d'unes 200 alzines!

Els nostres socis/sòcies

 

Els primers socis o sòcies han estat els alumnes de 3r. d'ESO, 4rt. d'ESO i 2n. de Batxillerat (Geografia) de l'Institut Torredembarra (Tarragonès), a banda d'algun professor que va ser "involucrat" pel professor de Ciències Socials i "ideòleg" de l'associació.

Els socis futurs seran aquells que comparteixen l'esperança de veure com amb el seu esforç, ja sigui gran o petit, el món esdevé un lloc millor per viure-hi i on es fa alguna cosa per millorar la nostra atmosfera i fer reversible el canvi climàtic que ens atenalla a tots. Per tant, els socis de la nostra organització sense ànim de lucre, són i seran activistes pel canvi, per la reforestació com a solució d'allò que ara sembla irreversible i per l'expansió d'un món més natural i en major equilibri.